Román fatolvajok támadták meg az amerikai Netflix tévéstábját

Fatolvajok támadtak Romániában a Netflix stábjára, írja a Romania Insider. Épp a Broken című sorozatot forgatták a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban, amikor a stábra rátámadtak a helyi fatolvaj-maffia tagjai.
A Broken című minisorozat a fogyasztói társadalom okozta drámai természeti károkat igyekszik feltérképezni, a sorozat egyik epizódja pedig a romániai illegális fakitermelésről szól majd. Több természetvédelmi területen ugyanis zavartalanul irtják az amúgy védett erdőket: a Domogled-Cserni és a Retyezát Nemzeti Parkokból lopott fát rossz minőségű bútorokhoz használják: „A nemzeti park fáiból csinálnak olcsó bútorokat az egész világnak” – mondta Gabriel Paun, az Agent Green zöld civilszervezet aktivistája.

A Netflix stábja kereste fel Gabrielt, hogy feltérképezzék a folyamatot, de már a kutatómunkájuk során több fenyegetést is kaptak. Nem hátráltak meg, hanem inkább megnézték, hogyan megy a folyamat élesben, a nemzeti parkban tett kirándulásuk viszont drámai fordulatot vett:

Találkoztunk egy tolvajbandával, akiket már három hónappal ezelőtt feljelentettem. Amikor észrevettek, egyből kivágtak két nagy fát, hogy elzárják az utunkat. Aztán több kisebbet is kivágtak, hogy összetörjék vele a kocsinkat.

Valahogy sikerült megmenekülnünk sérülések nélkül, de mindenki nagyon félt” – mondta Gabriel, aki szerint a legszomorúbb az egészben az, hogy

a csernei erdő az unesco világörökségének a része, ezt a címet viszont elveszíthetik az illegális fakitermelés miatt.

Az aktivista azt reméli, hogy a sorozat végre nemzetközi nyilvánosságot hoz az ügynek – bár a román média többször is foglalkozott az üggyel, ahogyan a nemzetközi sajtóból is felfigyeltek már a jelenségre. Október végén megöltek egy erdészt, aki a fatolvaj-maffia tagjait akarta lekapcsolni.

[Forrás: Index]

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …