Magyar lesz az alpolgármester több Maros megyei településen

A Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együttműködés nemcsak a megyei önkormányzat elnöki székének megszerzésében segíti Maros megyében az RMDSZ-t, hanem egy jó pár alpolgármesteri tisztséghez is juttatja a szövetség képviselőit.
Több vidéki alpolgármesteri szék megszerzése is szerepel abban az egyezségben, amelyet az RMDSZ Maros megyei vezetősége kötött a Szociáldemokrata Párttal. A szervezet vezetője, Brassai Zsombor szerint már szinte biztos, hogy PSD-s segédlettel az RMDSZ tanácsosai közül választanak polgármester-helyettest Szászrégenben, Marosludason, Segesváron, Alsóbölkényben és Gödemesterházán.

Mind az öt településen a szövetség már nevesítette a jelöltjét: Régenben ifj. Márk Endre pályázza meg a tisztséget, Ludason az eddigi alpolgármestert, Kiss Istvánt kérnék fel a folytatásra, míg Segesváron Tóth Tivadarra bíznák az alpolgármesteri széket. Amennyiben az RMDSZ és a PSD közötti egyezség életbe lép, az egykori szász városban élő mintegy 17 százalékos magyarságnak első ízben lesz magyar alpolgármestere.

Cserében a szövetség is átenged néhány polgármester-helyettesi széket. Maroskeresztúron, Küküllőszéplakon és Ádámoson, ahol az RMDSZ jelöltjei nyerték a polgármester-választást, a szociáldemokraták fogják biztosítani a község második emberét. Vannak olyan települések is, mint például Nagysármas, ahol a Nemzeti Liberális Párttal való összefogás következtében kerülhet ismét magyar alpolgármester a kisváros élére.

Mint ismert, az RMDSZ és a PSD megyei vezetői, Brassai Zsombor és Vasile Gliga elsősorban abban állapodtak meg, hogy a következő négy évben együttműködnek a Maros megyei önkormányzatban. Az egyezség szerint a testület elnöki tisztségét az RMDSZ, két alelnöki tisztségét pedig a PSD adja. Az RMDSZ még a választások előtt Péter Ferencet, Szováta polgármesterét nevesítette a megyei elnöki tisztségre. Ezért Péter már nem indult egy újabb szovátai polgármesteri mandátumért. „Nagyon fontos számunkra, hogy újra vezethessük Maros megyét. Remélem, hogy már pénteken, amikor beiktatják az új megyei önkormányzatot, megtarthatjuk a választást is, és minden az egyezség alapján történik majd. Szintén fontosnak tartom, hogy az RMDSZ a PSD-vel együtt kétharmados többséggel rendelkezik, ami elegendő arra, hogy bármilyen tervet meg tudjunk szavazni” – nyilatkozta az elnöki tisztség várományosa.

A Maros megyei önkormányzatba 2016-ban mindössze három párt jutott be a június 5-i helyhatósági választások nyomán, a testületben az RMDSZ-nek 15, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a PSD-nek pedig tíz-tíz képviselője lesz. A múlt héten a liberálisok is együttműködést ajánlottak a szociáldemokratáknak, a PSD elnöke, Vasile Gliga viszont komolytalannak nevezte Ciprian Dobre Facebookon keresztül küldött felhívását.

Szucher Ervin
székelyhon.ro

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Marosvásárhelyen, a 2-es számú járóbeteg-rendelőnél is leadhatók. Lejárt szavatosságú gyógyszerek.

Július elsejétől Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó 2-es számú járóbeteg-rendelő székhelyén is leadhatja …