Egyre több a fiatal önkéntes Maros megyében

Önkéntes börzét szervezett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi kara kedden az egyetem aulájában. Hat civil szervezet standja várta az egyetemistákat, ahol érdeklődhettek az önkéntes munka felől, de fel is iratkozhattak valamelyik közéleti tevékenységre.

A börze célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az önkéntesség iránt. A HIFA Egyesület egyik önkéntese, Kovács Noémi elmondta: több emberre lenne szükségük munkájuk végzéséhez. Ők segítenek népszerűsíteni az egyesületet, emellett pedig különböző rendezvényeken is segédkeznek. „Néhány hónapja kezdtem el, de máris nagyon sok embert ismertem meg, ugyanakkor nagyon jó érzés, hogy én is tudok tenni valamit embertársaimért” – mondta.
Részt vett a börzén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének küldöttsége is. A standnál bemutatták az egyetemistáknak azt, hogy a honosítás mellett még milyen programokat szerveznek. Ezekben segíthetnének az önkéntesek, de szeretnék őket bevonni a honosítás folyamatába is, mondta a szervezet titkára, Szőcs-Gazdi Hanga.

A Maros Megyei Hegyimentők munkatársa, Hints Zoltán elmondta, számukra több szempontból is fontos az önkéntestoborzás: „Egyrészt, mert egyes tevékenységek több embert igényelnek. Másrészt pedig az önkéntesekből válogatjuk ki az utánpótlást, közülük kerülnek ki azok a fiatalok, akiket mentős-iskolába küldünk.”

Táborokat és tréningeket szervez az Outward Bound Egyesület diákok, tanárok és cégek számára. „Kihívások elé állítjuk a résztvevőket, így megtanulnak csapatban dolgozni, ugyanakkor személyiségük is fejlődik” – tudtuk meg Blizik Anita programfelelőstől. Az önkéntesek segíthetnek az egyesület háttérmunkájában, a központ karbantartásában vagy a táborokban.

A Philothea Klubnál is lehetett jelentkezni önkéntes munkára. Belényesi Gabriella ügyvezető elmondta, népszerűsíteni szeretnék a szervezet munkáját a fiatalok körében. „Változatos gyerekfoglalkozásaink vannak, ezekbe lehet alkalmanként besegíteni, de be lehet kapcsolódni egy rendszeres önkéntesprogramba is” – mondta az ügyvezető.

A Gyulafehérvári Caritas csapata is beszélt az önkéntességről az érdeklődőknek. „Úgy gondoljuk, hogy sok tévhit kering az önkéntességről, s ezeket szeretnénk eloszlatni. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok keressék meg a helyüket a társadalomban, ismerjék fel, hogy ők hol tudnának segíteni” – mondta Nemes Orsolya önkéntes koordinátor.

A szervezetek munkatársai úgy gondolják, hogy a fiatalok felfedezték az önkénteskedés előnyeit, így nyugati példára Romániában is gyarapodnak az önkéntesek. „A Sapientia diákjai több civil szervezetnél bizonyítottak már, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, így a civil szervezetek kerestek meg bennünket, hogy biztosítsunk nekik toborzási lehetőséget. Ez a diákoknak jó lehetőség, hiszen egyre több pályázatban már nem csak előny, hanem feltétel is a közéleti tevékenység” – mondta Sántha Ágnes közegészségügyi szaktanár.

Becze Dalma – székelyhon.ro –

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Marosvásárhelyen, a 2-es számú járóbeteg-rendelőnél is leadhatók. Lejárt szavatosságú gyógyszerek.

Július elsejétől Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó 2-es számú járóbeteg-rendelő székhelyén is leadhatja …