A környezetvédelem főnöke szerint is veszélyes a formaldehid a szászrégeniekre

Az elmúlt hét végén a Marosvásárhelyen megtartott Országos Vegyészeti Kongresszuson a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója, Dănuţ Ştefănescu úgy nyilatkozott, hogy a Szászrégenbe tervezett, formaldehidalapon működő enyvgyár veszélyt jelenthet a város lakosságára. A környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint az intézmény még nem kapta meg rizikófaktor-tanulmányt az ott építendő gyár tevékenységével kapcsolatban, így csak a korábbi, hasonló helyzeteken alapuló tapasztalatokra alapozva nyilatkozott. A hatástanulmány elkészülte után nyilvános vitát terveznek a gyárépítéssel, annak engedélyezésével kapcsolatban.

Ştefănescu elmondta, hogy azért kérték a rizikófaktorokat feltáró hatástanulmányt, mert csak az adhat majd választ arra, milyen távolságra, mekkora körzetben terjedhet ki a környezetre és emberi egészségre veszélyes mérgező zóna. Szerinte a helyi polgármesteri hivatal elvileg nem kellene hogy engedélyezze egy kétes hatású ipari létesítmény telepítést a város területére addig, amíg pontos hatástanulmány nem készül. Ezért is szándékozzák a kérdést közvitára bocsátani a tanulmány eredményeinek közzététele után.

Az intézményvezető szerint nem a műszaki előállítási folyamat jelenti a közvetlen veszélyt a környezetre és az emberekre, hanem a gyár területén felhalmozásra kerülő nagy mennyiségű mérgező anyag. Évi 134 ezer tonnás enyvgyártásnál – ennyire tervezik ugyanis a termelést – százezer tonna formaldehid jelenléte nagy veszélyeket rejt magában, már csak a puszta jelenlétével.

Maga a termelési folyamat, amikor a metanolból formaldehidet állítanak elő, ellenőrzés alatt tartható, a problémát a nagy mennyiségű mérgező anyag jelenléte okozhatja – állítja a környezetvédelem vezetője, aki hozzátette: ekkora mennyiségű metanol jelenléte már a tavaly augusztusban életbe lépett SEVESO III. uniós direktíva hatáskörébe tartozik, tehát azt is figyelembe kell venni, hogy uniós szabályzást sérthetnek meg vele.

Bakó Zoltán – székelyhon.ro –

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Vincze-Simó Franciska különdíjas lett.

XIV. Bujtor István Filmfesztivál Augusztus 22–25. között Keszthelyen rendezték meg a XIV. Bujtor István Filmfesztivált. …