Február 8-ától elkezdődik az iskolákban a fizikai jelenléttel zajló oktatás.

A döntést Klaus Iohannis államfő jelentette be kedden, azt követően, hogy Florin Citu miniszterelnökkel és az illetékes kormánytagokkal közösen elemezték a járványhelyzetet. Az elnök szerint a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba, de azokon a településeken, ahol magas a fertőzési ráta, ott csak a diákok egy része vehet részt személyesen az órákon. Az óvodások és az 1-4 osztályos diákok számára – a karantén alá vont települések kivételével – mindenütt megnyitják a tanintézményeket, tehát azokon a településeken is, ahol magas a fertőzési ráta. Ahol közepes szintű a fertőzés terjedése, ott a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok számára is megszervezik a jelenléti oktatást, a többi osztály viszont távoktatási rendszerben marad. A tanév elejéhez hasonlóan most is színkódokkal jelölik a különböző forgatókönyveket, de Iohannis nem pontosította, hogy milyen lakosságarányos fertőzési rátánál alkalmazzák a zöld, sárga és vörös forgatókönyvet. Arra sincs egyértelmű szabály, hogy mikor rendelnek el vesztegzárat Romániában egy-egy településen. Tavaly ősszel azokon a zöld kategóriába sorolt településeken nyitották meg az iskolákat az összes diák számára, ahol a megelőző két hétben nem érte el a lakosság 1 ezrelékét az újonnan diagnosztizált fertőzöttek aránya, és csak ott zárták be a tanintézményeket, ahol a fertőzési ráta meghaladta a 3 ezreléket. Az 1 és 3 ezrelék közötti fertőzési ráta számított tehát sárga, a 3 feletti pedig vörös forgatókönyvnek.
MTI

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …