Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.1944 augusztusának végén, szeptember elején ádáz harcok dúltak itt a székely határőrök és a betörő Vörös Hadsereg katonái között. Sokan megsebesültek, több tízen elestek a székelyudvarhelyi 34. határvadász zászlóalj, illetve a sepsiszentgyörgyi 12. székely határőr zászlóalj honvédjei közül.Nekik állít emléket ez a kereszt, valamint a háborúk valamennyi áldozatának!A rendezvény programja:9 óra: Találkozó a csíkbánkfalvi római katolikus templom előtt. Az Óriás-tetőre a Csíkszéki EKE gyalogtúrát szervez (13 km, 6 óra oda-vissza, ±560 m szintkülönbség, közepes körtúra) a piros pont jelzésen. Turisták szállítására kialakított katonai teherautókkal is biztosítunk utazási lehetőséget 50 lej/fő áron, valamint terepjárók is segítenek egyedi díjazással. Ha a gépesített feljutási lehetőséget szeretné igénybe venni, kérjük augusztus 5-ig jelezze a +40744251245 (Kovács Lehel István) vagy a +36205683818 (Kohl András) telefonszámon.12 óra: A kereszt avatóünnepsége. Köszöntőt mond: Kovács Lehel István EKE-alelnök, Réti Zsófia polgármester, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője. A történelmi emlékező beszédet Illésfalvi Péter kutató történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatótörténésze tartja. A szentmise celebránsa Berszán Lajos tb. kanonok lelki igazgató lesz. A keresztszentelésen fellépő művészek: Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari díjas színművésznő, Magyarország érdemes művésze, Bata Hajnalka népdalénekes, Préda Barna néprajzkutató, André Csaba népzenész, néptáncos, valamint Péter Andor trombita és végül, de nem utolsó sorban Részeg István tárogató. Katonadalok csendülnek fel trombitán, tárogatón. A rendezvény alatt díszőrséget állnak a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület katonái kiegészülve székelyföldi bajtársaikkal! Az ünnepség után sültszalonnás közös hegyi ebéd lesz, mindenki tarisznyájából, majd hazatérés a felutazás módja szerintÜnnepi keresztavatónkra, a II. világégés hősi halottjaira emlékező rendezvényünkre ezúton szeretettel elvárjuk! A megemlékezés során a felállított kereszt tövében lehetőség lesz elhelyezni a kegyelet virágait is.A kereszt őrizze az elesett hősök emlékét, hirdesse Isten dicsőségét!A szervezők nevében:Kovács Lehel IstvánKohl AndrásKezdeményező egyesületek, társaságok:A Határvadász emléktúrák szervezőiAz Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE)A Történelmi Vitézi Rend – Brassó-Hétfalu Vitézi SzékAz itt elesettek hozzátartozói, leszármazottai.

Kovács Lehel István

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére