Navigáció: Kezdőlap / 2024 / július

július 2024 archívum

Költségvetés-kiigazításról és beruházásokról döntött a Maros Megyei Tanács.

A csütörtöki ülésen a megyei tanácsosok jóváhagyták a szászrégeni 3-as Számú Inkluzív Oktatási Központ épületének energetikai felújítására vonatkozó műszaki-gazdasági mutatók aktualizálását is, eszerint a beruházás összértéke 7,2 millió lej héával együtt. A projekt az országos helyreállítási terv keretében nyert támogatást, a finanszírozási szerződés értéke 5.041.640 lej héával együtt. A 2,2 millió lejes különbözetet a megyei költségvetésből kell fedezni. A munkálatok ... Olvasd tovább »

Meghatározták az 1849. július 30-31-én lezajlott segesvári csata pontos helyszínét.

Régészeti módszerekkel meghatározták az 1849. július 30-31-én lezajlott segesvári csata pontos helyszínét – nyilatkozta vasárnap Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. A projekt keretében fémdetektoros non-destruktív régészeti kutatást végeztünk, és sikerült megállapítanunk a csata pontos helyszínét, hogy hol álltak a magyarok és az oroszok az 1849. július 30-i és 31-i ütközetben. Nagyon sok új információnk van a csatáról, ... Olvasd tovább »

Környezetvédelmi vita a ratosnyai gát megépítéséről.

A tervezettnél kisebb lesz Július 10-én, szerdán a ratosnyai polgármesteri hivatalban tartották meg a ratosnyai vízgyűjtő gát és áramfejlesztő rendszer környezeti tanulmánya nyilvános vitasorozatának utolsó találkozóját. Korábban az energetikai beruházásban érdekelt közigazgatási egységek – Déda, Felsőrépa és Palotailva – polgármesteri hivatalaiban is találkoztak az érintettekkel. S bár egyes politikusok azt ígérik, hogy az év végéig már áramot termel az egység, ... Olvasd tovább »

Marosvásárhelyen, a 2-es számú járóbeteg-rendelőnél is leadhatók. Lejárt szavatosságú gyógyszerek.

Július elsejétől Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó 2-es számú járóbeteg-rendelő székhelyén is leadhatja a lakosság a birtokában lévő lejárt szavatosságú gyógyszereket – tette közzé honlapján az egészségügyi intézmény. Amint arról már lapunk hasábjain beszámoltunk, a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtését egy tavalyi törvénymódosítás szabályozza, amely kimondja, hogy a magán- és állami kórházak kötelesek tárolóhelyeket kialakítani, ahova a lakosság elhelyezheti ... Olvasd tovább »

Ossian- és Titán-koncert Szászrégenben.

Július 19-én, pénteken 21 órakor első alkalommal lép fel Szászrégenben, a Kerekerdőben a népszerű magyarországi rockegyüttes, az Ossian. A koncertre a július 18–21. között zajló #loveREGHINday&night rendezvénysorozat részeként kerül sor. 20-án, szombaton 20 órától a szászrégeni Titán együttes koncertezik, 21.30-tól Ștefan Bănică lép színpadra. 21-én, vasárnap 19 órakor a régeni Five Relax koncertjén lehet szórakozni. A rendezvény nyitónapján, július 18-án, ... Olvasd tovább »

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

A Romániában túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról fogadott el törvénymódosítást hétfőn a bukaresti képviselőház, amelynek rendkívüli ülésszakát azt követően hívták össze, hogy múlt héten egy 19 éves lányt ölt meg egy turistaösvényen egy medve. A szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály a lakosság elleni támadások és anyagi károk megelőzése érdekében 2024-ben és 2025-ben is 426 barnamedve kilövését engedélyezi, és évente 55 sürgősségi ... Olvasd tovább »

Az oldal tetejére